Framflyttad WineMakersDinner med Avignonesi samt lite Port-nyheter

Eftersom det inte händer så speciellt mycket på vinfronten så blir veckans bild ett vykort från rummet på Vintage House i Dourodalen, då jag tänkte rapportera lite om 2018 Vintage Port.

Efter att man för första gången sedan 1723 lanserade två ”Vintage Port – årgångar” på raken 2016 & 2017 så kommer 2018 något i bakvattnet. Man beskriver årgången som en berg- och dalbana vädermässigt och de stora husen har valt att inte deklarera årgången som en klassisk Vintage. Under mellanår så lanserar man istället en vingårdsbetecknad Vintage Port. Ett vin med samma karaktärsdrag som en klassisk Vintage men med viss avsaknad av koncentration. Det finns många som inte vill betala strax under tusenlappen för en Vintage Port och då är denna typ av vin ett mycket prisvärt alternativ för knappt halva priset.

Jag har en speciell relation med familjen Symington där jag årligen besöker både Dow´s & Graham´s med mina grupper i början av september. Förutom sitt toppvin Quinta do Vesuvio som lanseras varje år sedan starten 1989 så kommer man ut med fyra ”single quintas” i 2018. Graham´s Quinta do Malvedos, Dow´s Quinta do Bomfim, Cockburn´s Quinta dos Canais samt Warre´s Quinta da Cavadinha. Dessa viner kommer att lanseras under denna höst, så håll koll på dessa prisvärda viner.

Den 22 maj var det tänkt att ägarinnan Virginie på Avignonesi i Montepulciano skulle gästa restaurang Gastro för en vinmiddag. Det har varit ett gigantiskt intresse med många förbokningar. I veckan som gick valde vi av förklarliga själ att flytta denna middag till lördagen den 14 november istället. De inbokade är redan ombokade till denna nya datum och får självklart tillbaka sina pengar om man väljer att avboka. Kvällen kommer att bjuda på några av de främsta vinerna som produceras i Toscana och att denna vin-profil tar sig till Helsingborg känns helt fantastiskt.

Nu är det helg och min kropp är något sliten då jag spelat padel-tennis fem dagar på raken à två timmar per gång i gastkramande bataljer. Idag lördag blir det lite vila och ikväll skall jag, Lis och Markus stötta Gastro med en bättre middag. Dottern Frida fyller 28 år idag och hennes kompisar kommer att överraska henne, varför hon inte är med ikväll och smörjer kråset.

Det blir mycket padel-tennis i den kommande veckan då jag b.l.a skall finslipa formen med en personlig spansk tränare från Nerja på solkusten i Spanien. Dom lider enormt med sina restriktioner i Spanien och tränarna har ingenting att göra då de sitter i karantän. Felipe som jag träffat på plats har valt att komma till Sverige för att få in lite inkomster och erbjuder därför sina tjänster.

I övrigt så är det väntans tider med nya uppgifter och förhoppningar. I torsdags gästade jag Hotellet & Co. i Höganäs för en Sydafrikakväll och detta uppdrag är mitt enda mellan den 1 mars – 1 September då jag hoppas kunna återvända till vackra Dourodalen.

Ha en fin vecka och var försiktiga!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.