Satsa på Brunello di Montalcino 2015 !

För ett par veckor sedan skrev jag på denna vin-blogg om att man kunde beställa spanska kvalitetsviner till ett bra pris på den fina vin-sidan www.decantalo.com . Många hörde av sig till mig, registrerade sig, beställde och fick hem lite buteljer av sina favoritviner till dörren. Några fick inte exakt den mängd de önskat sig då man tillämpat en allokering av vissa ”kioskvältare”. Men många var oerhört nöjda att få tag på både rariteter som vanliga bruksviner.

För tillfället i dessa lugna tider har roat mig med att besöka en del vin-sajter. Många av mina vinvänner runt om i världen har också hört av sig med erbjudanden om att skeppa hem till dörren då deras butiker är stängda och försäljningen ligger nere. Min vän Alessando Pierangioli i byn Montalcino är en av många som hört av sig.

2015 är en ”5-stjärnig” årgång för vinet Brunello di Montalcino och en hel värld av vinsamlare har nu börjat jakten på dessa fantastiska viner som enat alla vinbedömare om att detta är en legendarisk årgång som rankas bland de bästa i historien.
Brunello di Montalcino produceras idag av närmare 300 vinhus i kommunen Montalcino i södra Toscana. Vinet är uteslutande producerat på druvan sangiovese som lokalt kallas för Brunello. För att vinet skall få en viss mjukhet lanseras det först fem år efter skörden. Fram till buteljering får vinet vila på ekfat av önskad storlek eller på butelj. Nu ligger alla ”Brunello-samlare” i startblocken för att kunna köpa några buteljer från sin favorit-producent av årgång 2015. Prisbilden på en butelj varierar på mellan 300 – 2.000:- och man får oftast kvalitet efter hur mycket man vill betala.

Man brukar dela in vinhusen i traditionella eller moderna, där jag personligen föredrar det något mer moderna som årligen presenterar viner i en något mer fruktdriven stil. Fördelen med 2015 är att årgången visar prov på fantastisk generositet redan som ung, även om vinet utvecklas positivt under tjugo år i källaren. Jag dricker idag mina 2004 och 2006 med stort förtjusning men 2010:orna får vänta något. Är ni sugna att hänga på detta race kan ni maila min vän Alessandro på enotecapierangioli@hotmail.com för att få en prislista. Merparten av vinerna ligger på runt 95 poäng på 100-skalan och som vanligt ligger favoriten Casanova di Neri ”Tenuta Nuova” i toppen med sina 98 poäng. Själv väntar jag på en liten sändning den kommande veckan.

I övrigt är det väldigt lugnt här hemma. Jag och Lis blev enormt glada denna lördagsmorgon då vi på nyheterna kunde höra att man i början av juni skall öppna upp gränserna i Italien. Man vågar inte hoppas… men vi har en bokning till Sardinien i början av juli med flyg med SAS, hotell och hyrbil förbokat. Man måste tänka positivt och hoppas på en öppning.

På kvällarna unnar vi oss som vanligt någon trevlig butelj till kvällsmaten som så här års domineras av våra underbara primörer. I den kommande veckan har jag ett par möten uppbokade. B.l.a skall jag träffa Lars Jönsson på Tour Pacific som är min eminenta samarbetspartner på långresan till Australien & Nya Zeeland. Vi har redan ett antal förbokade på januariresan, men det har känts fel att slå på stortrumman i dessa tider. Men jag hoppas på fler bokningar och att vi kommer iväg.

Men som vi alla vet så förändras världsläget dag för dag och man vet inte vad som väntar runt hörnet. Det är inte helt omöjligt att jag skall smygtitta lite på direktsändningen från Bundesliga i eftermiddag.

Ta väl hand om er!
Håkan

One thought on “Satsa på Brunello di Montalcino 2015 !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.