Gott nytt år!

2004 Dom Ruinart Blanc de blanc utgjorde en bra start på nyårsafton

Det är nyårsdag i skrivande stund. Gårdagen blev inte riktigt som vi tänkt oss, då vi fick meddelande vid lunchtid att ett antal av kvällens gäster var testade positiva. Det blev därför en liten utryckning för att rädda kvällen på bästa sätt. Jag vet att många med mig och Lis satt ensamma hemma detta nyår och firade i lugn och ro, så vi kände oss inte ensamma.

ICA-Maxi blev en räddare i nöden. Jag hade sedan tidigare en liten burk kaviar från Frankrike i kylen, vilken satte ribban på kvällen. I fiskdisken hade man 650 gram av ben från kungskrabba. Även om kilopriset ligger på 1.200:- , så väger skalet nästan ingenting och svinnet som på hummer och havskräftor är minimalt. Krabban fick bli vår mellanrätt. Till huvudrätt blev det kalvfilé som jag flamberade och som kvällens ost stod sig en gorgonzola alldeles utmärkt.

Vi kände att vi skulle unna oss lite extra gott i glasen. Vi inledde med en 2004 Dom Ruinart Blanc de blancs från Champagne´s äldsta vinhus. Märkligt nog så släpper inte detta eminenta hus i LVMH-gruppen ut detta prestigevin i årgång 2008? Det ryktas om att druvorna från denna fantastiska årgång gått ner i blandningen i deras standard Cuvée. Vinet var ljuvligt elegant till vår kaviar och vi sparade varsitt glas av vinet till tolvslaget.

I Champagne är man ytterst oroliga efter den besvärliga 2021-årgången då det regnade dubbelt som mycket mot ett vanligt år samt att man drabbades av både frost och hagel efter en kort tids värmebölja. Odlare är oroliga hur deras druvor skall bete sig med framtida klimatförändringar. Snittåldern på många vinrankor ligger på sextio år och skulle man börja plantera nya varianter som klarar klimatpåfrestningarna så lär man få vänta i minst trettio år innan man kan skörda en godtagbar frukt. Oron på plats är påtaglig.

Till krabban blev det en 2012 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Les Chenevottes” från mästaren Pierre-Yves Colin-Morey. När jag passerade Bourgogne i somras så fick jag ”bara” tag på vin från appellationen Saint-Aubin från Pierre-Yves. Vinerna är bland de bästa i området och har ni möjlighet skall ni försöka få tag på vinet från hans hustru Caroline Morey. Även detta är fantastiskt och odlaren är som jag tidigare nämnt viktigast, när man väljer Bourgogne. Så jag är glad för varje butelj jag kommit över från denna familj.

Jag vet att Lis älskar en mogen, elegant Bordeaux och vi öppnade en 1983 Chateau Palmer 3 Cru från Margaux. Detta var min sista butelj från detta fantastiska slott, då jag inte köpt deras viner på säkert tjugo år då priserna åkt upp i höjden. Med adressen som granne till Chateau Margaux så håller man en stark 2 Cru status vid en tilltänkt revidering av klassningssystemet. Gud så god med ceder, tobak och hela baletten.

Lis var nöjd med vin till osten och det passade mig perfekt att ta ett glas av Graham´s 30 years Tawny som var läckert knäckig med sötma och balanserad svag oxidation. En mycket annorlunda nyårsafton som ändå blev väldigt lyckad. Det skall nämnas att kvällen innan var vi hos Sara och Per Dahlberg på en helt makalös middag, som fick bli vår nyårsafton med vänner. Kokkonst på högsta nivå med piggvar och dovhjort samt helt fantastiska viner som Matriarch från Harlan Estate i Napa Valley, Domaine de Pegau från Chateauneuf-du-Pape samt 2016 Hermitage ”Pavillon” från Chapoutier i Rhone.

Nu vänder vi blad och ser fram emot ett fint 2022 där Sydafrika ligger närmast i tid i min kalender. The Guardian kom i torsdags ut med en mycket positiv rapport att bara på en vecka har antalet omikronfall minskat med 30 % i Sydafrika. Landets myndigheter är övertygade om att den fjärde vågens topp är passerad. Det nattliga utegångsförbudet hävs och alkohol får återigen säljas efter 23:00. Vissa restriktioner ligger kvar som att max 1.000 personer får samlas inomhus och utomhus är maxtaket 2.000 personer. Alltså väldigt positiva indikationer.

Närmast väntar dagligt bastubad, där vi i dagsläget endast få vara tjugo personer åt gången på herravdelningen och max två timmars bad. Padel ligger även på programmet samt lite trevliga sittningar med vänner.

Jag vill önska er alla en fin första vecka på det nya året!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.