Härlig semester i byn Bol på ön Brac i Kroatien

Underbart vatten i Bol på ön Brac i Kroatien

Min vin-blogg från förra veckan gav verkligen resultat. Det är ett bevis på att ni är en hel del som är inne och följer mig på mina äventyr. I förra veckans brev nämnde jag att Sicilien är på tapeten som nytt resmål och att jag har en rek-resa inplanerad i slutet av månaden. Och vips så fick jag 16 intresserade/bokade på resan utan att jag har något program och datum att presentera. Det kallar jag för bra förtroende.

Nu befinner jag och Lis oss i byn Bol på ön Brac i Kroatien. Vi besökte Makarska på fastlandet för några år sedan, då vi gjorde ett par dagsturer med egenchartrad båt ut till öarna Hvar och Brac. Vi kände direkt att till Bol på ön Brac ville vi verkligen återvända.

Hur tar man sig då hit? Jo vi flög med SAS direkt från Köpenhamn till Split. Där hade vi förbokat en taxi som tog oss ner till hamnen i Split där vi steg på färjan som tog oss till Brac´s huvudstad Supetar. En tur på ca. 35 minuter. Där väntade ytterligare en taxi som körde oss till vårt hotell, smidigt och lätt.

På ön bor det runt 13.000 invånare och vår taxichaufför beklagade sig över att många kroater flytt från ön för att söka lyckan någon annanstans. Detta innebär att mycket arbetskraft hämtas från länder som Filippinerna, Indien och Pakistan. Här ligger en månadslön i snitt på strax under 1.000 euro och då blir det inte mycket över när mat och hyra betalts.

Våra förhoppningar om gastronomin är ganska låga, cevapcici är en klassiker liksom deras fiskar och skaldjur som lever i det Adriatiska havet.
Vinerna vet jag att de smakar riktigt bra om man går upp lite i pris. Historien går tillbaka ca. 2.500 år i tiden och det är just där vi befinner oss nu bland ögrupperna i Dalmatien som allt startade. Man ligger på 32 plats i världen med sin vinproduktion och de vita vinerna dominerar klart. Efter ett dygn har vi inte hunnit med så mycket, men en vit torr Malvazija smakade utsökt och den lär ha ett släktskap med Malvasia som är så betydelsefull i Italien.

Sedan tidigare gillar jag druvan Plavac Mali och igår drack vi en butelj från producenten Zlatan. Pappan bakom denna druva är ikonen från Napa Valley: Miljenko ”Mike” Grgich som hävdar att druvan har tydliga DNA från Zinfandel. Det påstås att detta tvivel är utrett och att Plavac är ett barn till Zinfandel. Jag kommer att lita mycket på kyparnas rekommendationer under veckan då min kunskap om övriga lokala druvsorter från Kroatien är mycket begränsad.

Ni som rest med mig vet att jag alltid söker mig till solen och det är därför vi skall vara här fram till söndag med sol och bad i de mest fantastiska vatten man kan tänka sig. Är ni på plats? Så hittar ni mig och Lis längst ute på udden Zlatni Rat. Men vi kommer att göra lite utflykter också, som imorgon en heldagstur med en speed-boat med 6-7 strandhugg och besök i den berömda Blå grottan.

För er som väntar på era Éxzito 2021 så lastas dessa pallar med ert vin nu på onsdag från bodegan i Ribera del Duero.

Hoppas att ni får en fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.