Härligt med viner som vinner på ålder

I veckan besökte jag tillsammans med ”smörrebrödstestarpanelen” Köpenhamn. Eftersom vi inte besökt den danska huvudstaden sedan mars månad så var vi rejält sugna. Det blev ett säkert kort med Restaurant Schönnemann som har en stjärna i Guide Michelin.

Schönnemann låg från starten 1877 på Hauser Plads nr. 11 och hette på den tiden Café Hauser Plads. År 1901 flyttade restaurangen ett stenkast bort till nr. 16 och här ligger krogen än idag. Under tre generationer drevs krogen av samma familj Frederiksen och efter det första världskriget träffade dottern Erna, Peter Schönnemann och namnet ändrades. Detta par drev restaurangen fram till 1963 och därefter har ägarskapet skiftat. Idag drivs krogen av paret Juliette & Thomas Gaarn som med vissa små förändringar driver traditionen vidare.

Som vanligt var besöket lysande med yppersta perfektion i rätterna oavsett vad jag och mina kamrater valde från menyn. För mig blev det currysill, spättfilé med remoulad och räkor samt en ljummen leverpastej som avslutning. Måste erkänna att det hade räckt med två smörrebröd då dessa portioner är stora.

Efter detta besök blev det ett nedslag i skattkammaren på Kjaer & Sommerfeldt för att se om man kunde hitta något fynd bland hyllorna där kunderna lämnat in sina buteljer. Vi hittade tre trevliga buteljen med en Valpolicella 2013 från mästaren Dal Forno som start. Sen blev det enligt min mening en fel prisatt 2009 Clos Erasmus från Priorat i Spanien. Går man in på spanska web-sidor kostar denna butelj runt 750 euro buteljen. Vi betalade 1.400:- Dkr. För denna raritet som var ljuvlig. Vi avrundade med en gammal favorit: 1980 Warres Vintage Port. Vi lovade varandra att det inte kommer att ta sex månader till nästa besök.

I förra veckans Vinblogg skrev jag om min vän Thulani i Sydafrika som har det tufft i dessa tider. I torsdags gjorde jag honom oerhört glad då jag kontaktade honom via Messenger och berättade att jag hade haft vinkurs kvällen innan. Vid denna kväll var det en hel del som avrundade vinkostnaden för kvällen uppåt och denna slant innebar att jag kunde föra över 5.000 Rand till min vän´s konto. Thulani blev helt vild av glädje.

Sydafrikas viner är oerhört populära och efter ett besök i landet är det många som tagit vinerna till sitt hjärta. Som vanligt konsumeras dessa viner alldeles för tidigt. Jag är väl medveten om att populariteten mycket beror på att dessa viner är mycket tillgängliga som unga. Men låter man vinerna få ett par år på nacken i källaren så lyfter dessa viner flera dimensioner i kvalitet. Igår kväll hade jag och Lis några vänner på middag och veckans bild visar de viner vi avnjöt med stor förtjusning. En del viner som Stellenzicht Syrah hade fått 22 år på nacken och var helt underbar. Så mitt tips är att ni låter era viner vila lite längre.

Ett annat bra tips är en nykomling på systembolaget: 95008 är artikelnumret till Vina Ardanza Reserva Selección Especial 2010 för 269:-. Under alla år då jag drack massvis med Rioja i den ”gamla skolan” så var Vina Ardanza från Bodegas La Rioja Alta en klar favorit. Nu har man lanserat en ny årgång av sin Especial. Det är endast vid fyra tillfällen sedan 1942 detta vin släppts ut. Övriga årgångar är 1964, 1973, 2001 och nu 2010. En riktigt härlig gammaldags Rioja med betydligt mer koncentration än man är van vid.

I veckan är det vinkurs på måndag och onsdag. På tisdag är det en padel-turnering med efterföljande mat & dryck på O´Learys och Champions League på TV´n. På torsdag gästar jag Hotellet & Co. för nästsista gången denna höst med tema Champagne. Ett distrikt som är ner-stängt, men som jag hoppas få återkomma till med min grupp i april 2021.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.