Trevlig kväll på Hotellet & Co. i Höganäs

Sedan ett par år har jag haft ett mycket bra samarbete med Hotellet & Co. i Höganäs som drivs av Marie och Anders Truedsson. Vi kör en kväll i månaden med ett specifikt tema. I torsdags var det Champagne och jag gav köksmästare Jörgen en fingervisning om vad som passar bra till kvällens tema. Ut i från detta så kreerar man en fyrarätters meny som passar till de olika vinerna. Vi inledde med Bonnaire som har en chardonnay-dominans i sin cuvée. Därefter Pierre Peters Blanc de blancs som enbart utgörs av chardonnay. Vi stegrade oss något i intensitet med fyndvinet La Chouette de Champillon som är en Blanc de noirs där pinot noir uppträder ensam. Till den ljuvliga torskryggen jämförde vi den bästa standard-champagnen Charles Heidsieck med helt underbara 2008 Laurent-Perrier från denna utsökta årgång innan vi avslutade med en halvsöt Demi-sec från Taittinger till desserten. Kvällen blev som vanligt en fullträff och nu laddar vi inför årets sista tema med Libanon torsdagen den 26 november. Det enda problemet med dessa kvällar är att de blir fulltecknade på nolltid.

I dessa tider då inte uppdragen duggar tätt känner jag mig extra laddad vid dessa kvällar. Detta är en kommentar jag också fått på mina båda vinkurser som jag håller i Malmö på måndagar och här i Helsingborg på Jacob Hansens hus på onsdagar. Jag älskar att komma ut och träffa folk och kåsera om viner och världens gastronomi.

I veckan som kommer skulle jag varit i Bordeaux på årets sista resa. Med facit i hand var det ett klokt beslut med att flytta resan ett år framåt i tiden då denna stad bland många i Frankrike är i stort sätt stängd efter nio på kvällen. Just denna resa hade jag hoppats på enda in i det sista med att kunna genomföra. Istället kommer jag och några vänner att fira Per Dahlberg som i 60-års present fick en upplevelse av oss på Villa Strandvägen i Ystad med hela paketet. Det kommer att bli en mycket god och innehållsrik dag och kväll nu på onsdag med Spa samt god mat och dryck.

På fredag har jag ett uppdrag i Båstad för en familj där man firar sina födelsedagar med en vinkväll. Som vanligt håller jag mig igång med padel-tennis varannan dag så att kroppen hinner att återhämta sig. Pålsjöbaden besöker jag varje dag för en bastu, där det nya aggregatet i den inre fuktbastun blivit en succé. Det är fortfarande varmt och skönt i Öresund med 11 grader.

Snart börjar det bli dags att planera inför nästa år med nya vin-kvällar, vinkurser, vinmiddagar på Gastro och andra arrangemang. Jag måste arbeta utifrån att jag kommer iväg på mina inplanerade vin-resor med mina kära resenärer. Men ingen kan sia om framtiden. Jag har fortfarande inte lagt det på is med att för tredje året i rad att fira jul- och nyår i Sydafrika. Genom täta kontakter där nere så säger man att det är lugnt och på deras nyhetssändningar pratas det mest om hur hårt Europa är drabbat av pandemin. Beslut kommer snart att tas och mycket hänger på vad våra kära ungdomar skall göra och det är inte fel att vara hemma och njuta på Rosenvägen med nära och kära om vi inte kommer iväg.

Jag var förresten nere i Malmö igår och gjorde b.l.a ett kort besök på systembolaget i källaren på Hansa-compagniet. Sååå… mycket gott det fanns på hyllorna om man skulle bygga upp en vinkällare. Såg en hel del favoriter där priserna var väldigt vettiga. Nu har jag så det räcker och enligt Lis har jag köp-stopp, men där fanns några buteljer jag gärna sett i min källare.

Ett stort glädjeämne i dessa tider är att följa mitt kära Rögle i SHL. Vilket driv och Go i laget! Nu ligger man väldigt högt upp i tabellen och på tisdag är jag bänkad framför TV:n igen då man åker upp till Karlstad för att möta Färjestad. Det är inte lika roligt att prata om HIF…

Ha en riktigt fin vecka och drick något gott!

Håkan

One thought on “Trevlig kväll på Hotellet & Co. i Höganäs

 1. Hej Håkan,

  kul att höra att du är igång.

  Vi var i söndags i Grebbestad och plockade ostron. Till middagen drack vi Ostronchampagne blanc de blanc (stod så på etiketten). Något du provat?

  Vi har inte köpstopp, vilka viner var det du ville köpt?

  Bästa hälsningar
  Bibi och Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.