Väldigt trevligt dygn på Villa Strandvägen i Ystad

I förra veckans vin-blogg nämnde jag att vi var några par som skulle åka till Ystad där vår gode vän Per Dahlberg på Gastro skulle utnyttja sin 60-årspresent, som var ett dygn på Villa Strandvägen. Villan ligger alldeles intill Ystad Saltsjöbad och det ingår att man får njuta av deras faciliteter då det är samma ägare. Vi inledde med en trevlig lunch innan våra rum var klara för incheckning.

Denna text skall främst handla om vilka vettiga priser man har på många av sina rariteter som ryms i deras digra vinlista. Jag kommer inte att nämna några exakta prislappar då det rör sig om ganska höga priser. Men är man en vin-nörd som jagar upplevelser så är det väl värt ett besök att botanisera i deras vinlista.

När vi satte oss till bords fick jag deras standard-vinlista i min hand och vi beställde ett par både vita och röda viner som jag ansåg vara både intressanta och vettiga i pris. Vår vänliga servitör varnade mig för det röda vinet från Saint-Joseph från Rhonedalen som jag valt. Jag lyssnade inte på honom då jag och sällskapet tyckte att detta vin var mest intressant på listan. Det skulle visa sig vara ett naturvin och vi provade både årgång 2015 som 2016 och dessa båda viner var lika sura med massor av röd frukt. Odrickbart och vi lämnade drygt hälften i varje flaska. Då nämnde vår entusiastiska kypare att man hade en bättre vinlista. Med den nya vinlistan i min hand blev jag helt vild. En lång rad av väldigt lockande viner till priser långt under dagens inköpspris och då hade dessa buteljer fått tio år på nacken.

Det var inte svårt att övertyga mina vänner, speciellt inte när det rörde sig om väldigt unika amerikanska viner som är väldigt svårfunna. Vi lade även upp taktiken inför kvällens avsmakningsmeny uppe i Villan att vi kunde beställa några extra viner från deras bättre vinlista, vilket gick bra. Och Per Dahlberg bara satt och nickade instämmande att våra vin-val var helt ok. Det blev en hel del godsaker, men ni skall veta att vi var åtta runt bordet.

Vi beställde in följande viner: 2009 Saxum ”Broken Stones” från Paso Robles – USA, 2015 Clos Apalta från Valle De Apalta – Chile och som fått 100 poäng av Parker, 2008 Cristal Louis Roederer Champagne, 2009 Bond St.Eden från Napa Valley samt 2009 Saxum ”Booker Vineyard” från Paso Robles. Lägg därtill att Pelle tagit med fyra spännande viner som en aptitretare innan middagen : 2015 Saint-Peray Payrolles som är ett vitt vin producerat för trestjärniga Ann-Sophie Pic i Valence av Maison Chapoutier, 2014 Leeuwin Estate Cabernet Sauvignon ”Art Series” från Margaret River i Australien, 2007 Redigaffi Rosso Toscana från utsökta Tua Rita samt helt fenomenala 2007 Dunn Vineyards Cabernet Sauvignon från Howell Mountain i Napa Valley. På toppen av detta hade den utsökta personalen satt ihop passande viner glasvis till vår mycket goda meny på kvällen. Det är en njutning för en gammal restauratör att bli omhändertagen av så oerhört fin personal, med stor kunnighet om vad som både finns på tallriken och i glasen. Villa Strandvägen var en stor upplevelse med fina rum och en ljuvlig frukost.

I övrigt är det ganska lugnt. Uppdraget i helgen blev inställt då några av gästerna insjuknat och vi skjuter detta uppdrag på framtiden. I veckan blir det vinkurser som vanligt på måndag och onsdag. Mot helgen kommer sonen ner från Stockholm med sin Sofia då man bygger om sitt kök på Söder och att Markus blivit ombedd att arbeta hemma. På fredag har jag beställt lite kalvben då vår lille gosse lovat att laga Osso Bucco.

Den stora glädjen i mitt liv för tillfället är att följa Rögle i SHL. Jag hade sett så mycket fram emot att vara en av femtio åskådare på läktaren i torsdags då det var dags för toppmöte mot Luleå. Men säg den glädje som varar för länge. Matchen blev inställd då Luleå fått några spelare som insjuknat.

Jag hoppas ni får en fin helg och vecka!

Bästa hälsningar

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.