Liten rapport från Bordeaux…. annars är det lugnt

Ovissheten är fortfarande stor och jag börjar bli något trött. Den tredje juni öppnade man upp Italien och vi fick en liten förhoppning om att kunna resa till Sardinien den första juli för vårt första besök till denna ö som vi hört så mycket positivt om. Men i veckan dök det upp ett mail från hotellet i närheten av Olbia. Dom håller stängt under hela 2020 och vi erbjöds att boka av eller boka om till nästa år. Det blev det senare förslaget.

Då är min nästa utlandsresa den första veckan i september och den resan går med min grupp till Porto och Dourodalen. En del resenärer har hört av sig om hösten och jag vet lika lite som ni övriga om vad som händer. Det gäller bara att sitta lugnt i båten och invänta direktiv. Flera vingårdar och restauranger har hört av sig med förhoppning om att vi ses under hösten. Men enligt resesajten ”European Best Destinations” är Portugal ett av de första länderna som tilldelats den helt nya globala säkerhets- och hygienstämpeln ”Safe Travels” för landets hygien- och säkerhetsföreskrifter inom den privata- och turistnäringen. Lufthansa har också precis meddelat att man i september kommer att uppta 90 % av sina kort- och medeldistanslinjer. Detta innebär 1.800 flighter i veckan. Vad det gäller långlinjer så lovar man en 70 %-ig trafik med 100 flyg i veckan till Nordamerika och 90 flyg till Asien…… lite positivt!

I övrigt är det väldigt lugnt. Lite små middagar med vänner och vi brukar besöka en lokal krog i veckan. I veckan som gick gästade vi spanska Barrica här i Helsingborg på Kullagatan. Här kan man njuta av väldigt goda spanska specialiteter och viner. Vart det blir härnäst är inte klart, men det lutar åt den nyöppnade vinbaren L´Enoteca nere i hamnen. Det är min gamle vän Erik Schneider från Malmö som driver en vinbar med samma namn i sin hemstad Malmö och gänget på restaurang Nabo som står bakom detta välkomna koncept.

I veckan har man slagit upp portarna i Bordeaux där slotten bjuder in världens inköpare, sommelierer och journalister för att ta del av den första indikationen av årgång 2019. Vanligtvis brukar denna tilldragelse ske den första veckan av april, men pga Corona-pandemin har man flyttat fram provningen två månader.

Jag började resa till Bordeaux 1988 för att närvara vid dessa provningar och sedan dess har jag varit på plats vid säkert 25 tillfällen då jag ansett att årgången varit värd att bevaka. Detta är självklart ett ofärdigt vin som precis avslutat sin malolaktiska jäsning och det är efter denna andra jäsning där äppelsyran transformeras till mjölksyra man kan göra en någorlunda rättvis bedömning. Sen sker en lagring på ekfat i ytterligare 18-24 månader innan vinet buteljeras och mycket kan hända på vägen.

2019 är en klassisk årgång och i jämförelse med 2018 var det en lätt årgång för vinmakarna. Under 2018 var det väldigt ostabilt väder fram till juli månad, något som inte hände 2019 då allt föll sig helt odramatiskt och fint. 2019 var svalare än normalt fram till maj och knoppningen startade i slutet av mars månad. Allt gick väldigt långsamt ute på vinfälten under våren. Normalt sett är det inte bra med regn under blomningen runt midsommar, men regnen förvandlades till torrt och fint väder. Hela sommaren bjöd på fint väder och när lite regn kom i augusti var detta mycket välkommet. Augusti 2018 var en stekhet månad och risken är då stor att man missar balansen i frukten, vilket ställde till lite problem i den föregående årgången, men inte i 2019. Många menar att 2019 är en klassisk årgång med ett modernt inslag då klimatet förändrats och blivit något varmare. Jag hoppas verkligen att kunna komma ner till Bordeaux med min grupp mellan 26 – 31 oktober då vi får möjlighet att prova denna intressanta årgång på plats. Snart kommer många aktörer att kunna erbjuda dessa viner som ”Primeur”. Som vanligt inväntar man prissättningen från slotten.

Jag hoppas att ni kan njuta lite grann i dessa tider!

Ta väl hand om er, håll distans och ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.