Några godbitar från förra veckan…..

Lite prestige-roséer på altanen i Cannes

I skrivande stund är det gassande varmt i trädgården på Rosenvägen och vad passar då bättre än en bild på några goda roséviner. Och skall man köpa en god rosé inför den stundande sommaren så är min favorit Chateau Vignelaure från Coteaux d´Aix-en-Provence. Ett vin som jag kommer att inhandla i veckan på systembolaget.

I onsdags hade vi träff i Gastronauterna och Torbjörn Lagmark bjöd på diverse ”gourmetas” enligt hans egna tolkningar där han nu tagit ut svängarna och serverar några av sina kreationer varma. Denna kväll kallade vi för ”hela havet stormar” då varje medlem tar med varsin butelj av god kvalitet som serveras blint. Vi inledde med en utsökt Champagne Bollinger Grande Année 2002 som visade prov på fin mognad och rondör. Vi hade två vita: Mev. Kirsten Chenin Blanc från Stellenbosch från vinmakaren Eben Sadie i årgång 2010. Ett moget, elegant vin som var väldigt svårt att gissa. 2015 Ermitage De L´Orée från Chapoutier var i sammanhanget fullständigt överlägsen och denna unika marsanne rankar jag väldigt högt. 2006 Far Niente Cabernet Sauvignon från Napa Valley var vansinnigt god, 2007 Notre Vin Pinot Noir från samma område bjöd på en förförisk fruktighet och mognad liksom Dominus 1998 som delade gruppen i två läger. Några fann en korkskada i vinet medan vissa inklusive mig själv upplevde vinet som stalligt. 2001 Chateau Cos d´Estournel var utan tvekan kvällens mest typiska vin i klassisk Bordeaux-stil. Från Campo de Borja väster om Barcelona fick vi äran att njuta av Alto Moncayo´s prestigevin Aquilon som är helt makalöst god. Men priset som kvällens vin gick inte helt oväntat till Sine Qua Non ”Five Shooter” på Syrah från Santa Barbara. Vi avrundade den mycket trevliga kvällen med en Graham´s Vintage Port 2003. Nästa möte blir den sista onsdagen i juli.

Jag vet att gränsen för resande i dessa tider är två timmar med bil inom Sverige. I fredags åkte jag och Lis upp till Göteborg för att äta middag hemma hos Ingalill & Ulf Wagner tillsammans med vännerna Jaana & Ken Wennerholm. Som vanligt blev det vacker skönsång i kombination med Ulf´s fina kokkonst och goda viner därtill. Vi fick en mogen Riesling F.X Pichler Smaragd från Wachau i Österrike, en okänd odlar-Champagne, 2010 Barolo Cerretta från Elio Altare, 1985 Chateau Gruaud-Larose från St.-Julien innan jag öppnade min medhavda, goda butelj Biserno av premiärårgången 2007 från Bibbona i Toscana. Vi avrundade kvällen med två unika viner till osten: 2008 Gewurztraminer Altenbourg Vendange Tardive från Domaine Weinbach i Alsace och en mogen Barros Vintage Port från det storslagna året 1963. Ulf kämpade på under kvällen med vissa smärtor då han för två veckor sedan opererade sin axel som var värre än befarat. Om tre veckor ytterligare får han lägga sin mitella och kan då återgå till köket på Sjömagasinet där han kämpar vidare.

I veckan som väntar är det helt tomt i min kalender. Jag har en notis om studentfirande på fredag då vi skall gratulera Axel Alqvist och Lovisa Dahlberg. Två härliga ungdomar som vi följt på nära håll genom åren.

Annars är det väntans tider… man har ingen aning… gränser öppnas upp…. men får vi svenskar åka dit?… när öppnar gränsen till Danmark?… kan vi skåningar få tillträde tidigare än övriga svenskar?…. man vet ingenting och man bara går och hoppas att det börjar plana ut så sakta. Även om jag inte lider så är det ibland lite långtråkigt.

Jag skulle sparka mig själv i häcken. Ta en intensivkurs i spanska, italienska eller något annat språk jag har nytta av under mina resor. Men jag blir inte färdig.

Håll avstånd och håll er friska….. korka upp något gott!

Ha en bra vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.