Nu startar min Tour de France

I onsdags stod ”smörrebrödstestarpanelen” i valet och kvalet om att besöka Sankt Annae eller nykomlingen Barr i Köpenhamn. Valet blev enkelt då Barr endast har öppet för lunch under helgen. Men den gamla favoriten höll som vanligt stilen med utsökt karrysild, panstegt spettefilé med hjemlaved remoulade samt lun leverpostej med svampe och bacon. Till detta ett par kalla små fatöl och Aalborgs Jubileum.

Vi brukar vanligtvis gästa skattkammaren i vinbutiken Kjaer & Sommerfeldt för att hitta något fynd. Men priserna var skyhöga och vi vände på klacken får att gå till R Vinbar som nästan ligger granne med butiken. Här avnjöt vi en 2011 Domaine De La Janasse ”Vieilles Vignes” från Chateauneuf-du-Pape. Denna gård besöker jag alltid vid mina resor till Rhonedalen och en viss Mr. Robert Parker älskar deras viner och då speciellt detta vin från gamla stockar.

EM-äventyret är över, men i tisdags vid Sveriges match mot Ukraina hade min vän Pelle Wahlström slagit på stora trumman och bjöd in på löjromspizza med kantareller, risotto med havskräftor och pilgrimsmusslor, cannelloni fylld med bland svamp och tryffelsås samt en ryggbiff från Spanien som var hängmörad och smälte i munnen. Vi började med tre viner från Piemonte: först Langhe Rossese Bianco från Josetta Saffirio som var väldigt frisk och fin. Därefter två utsökta Barolo´s: 2016 ”Brunate” från Rinaldi samt 2008 ”Le Rocche Del Falletto” från mästaren Bruno Giacosa. Vidare tre helt ljuvliga spanjorer: 2004 Termanthia från Toro, 2005 Aalto PS samt 2009 Flor de Pingus från Ribera Del Duero. Vi avslutade med en 2012 Sine Qua Non Grenache. En helt makalös kväll där Pelle lyfte uttrycket ”fotbollskväll” till en ny dimension.

Imorgon söndag kör jag och Lis söderut på en Tour de France. Målet med resan är ett hus som min familj har hyrt i byn Vallauris nere på Cote d´Azur, som en 60-årspresent till mig då jag fyller jämt den 14 juli. Vi skall ha det riktigt gott tillsammans där mellan den 12 – 17 juli. En bättre present kan jag inte önska mig. Ungdomarna med respektive flyger ner och vi tar bilen i lugn och ro.

Första stopp blir någonstans i Tyskland innan vi fortsätter till Alsace och övernattning hos Mme. Keller på Les Remparts i Kayserberg. Det blir middag på Wistub du Chambard nere i byn. På tisdag kör vi 28 mil till Bourgogne och byn Puligny-Montrachet. Här har man byggt om Hotel Le Montrachet och restaurangen har återfått sin stjärna. Det kan säkert bli ett gott glas vit Bourgogne denna kväll.

Tio mil söderut i byn Vonnas håller mästerkocken Georges Blanc till. Hela byn är uppbyggd efter honom och hans gastronomi. Jag arbetade för Georges under tre kvällar som sommelier vid hans gästspel på Wärmdö Golf Club för en herrans massa år sedan. Vi inleder med en lunch i hans bistro med en Bresse-kyckling med gräddig sås på murklor som jag kan drömma om. Den trestjärniga krogen har jag besökt tidigare, men jag har aldrig unnat mig boende på deras fina hotell utan endast bott i deras anex.

På torsdag fortsätter vi 30 mil söderut till Les Baux och krogen L´Oustau de Baumaniere. Ett helt fantastiskt ställe som efter en liten svacka tappade sin tredje stjärna, vilket man nyligen återfått. Detta är en gastronomisk institution som rankas högt bland franska mattempel genom åren. Det skall bli väldigt spännande att avnjuta en härlig meny i denna Provencalska miljö.

Vi har sedan bara 10 mil till byn Rians och Chateau Vignelaure. Här är min vän Sigge vinmakare hos paret Mette & Bengt Sundström. Slottet ligger vackert norr om Aix-en-Provence och vi övernattar här. Det lär även bli en kartong rosé att ta med till huset och ungdomarna. Detta slott inleder vi alltid besöken med vid min resa till Rhonedalen där man dukar upp en välsmakande buffé.

Närheten till Marseille och det nya trestjärniga tillskottet AM par Alexande Mazzia gör att vi stannar till här en natt och ser vad denna unga kock hittar på i köket på restaurangen som förärades sin ”trea” 2021.

Domaine Rabiega har en speciell svensk anknytning då Vin & Sprit en gång i tiden ägde egendomen med eminente Lars Torstensson som vinmakare. Nu är det ett nytt gäng med min vän Yohan Adell i spetsen som tagit över gården och upprustad allt rejält. Vi har blivit inbjudna att bo hör på söndag kväll och vi kommer att smida planer inför en kommande Provence-resa som jag tänkte arrangera under 2022 för sugna resenärer. På vägen mellan Marseille och Flayosc ligger av en händelse Christophe Bacquie i byn Le Castellet. Han fick tre stjärnor 2018 och här blir det en god lunch när vi ändå har vägarna förbi.

Efter en vecka på ”Rivieran” med familjen med många utflykter och härliga middagar hemma i huset fortsätter vi för två nätter vid Annecy-sjön samt Alsace och Bourgogne för lite inköp. Vi är åter hemma den 20 juli, men nästa helg kommer jag med en liten rapport om hur allt har förflutit.

Men kvällen igår var väldigt tung. Jag fick det tragiska beskedet att en av mina gamla klasskamrater under 9 år i grundskolan på Fredriksdalsskolan  förlorat sin son. Hans son, som väntade barn med sin kära flickvän är polismannen som blev skjuten till döds i Göteborg. När jag hörde min kompis berättelse på Google ”Nya Riks”… brast det för mig. Jag skickade ett sms och beklagade det inträffade med ett svar från min bänkkamrat att det var fullständigt kaos i familjen. Det måste bli ett stopp på all skit!!

Jag vill önska er alla en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.