På väg till Alsace & Bourgogne

Det härliga gänget bakom Gourmetaftonen på Trädgården på Skäret

Det har varit full fart med uppdrag de fyra senaste kvällarna, med Vinkväll på Nabo, Australien-kväll på Hotellet & Co. i Höganäs, Gourmetafton på Trädgården på Skäret och igår på Valborgsmässoafton en kväll med havskräftor från Mölle i fokus där jag kåserade om vinerna.

Nu väntar nästa resa runt hörnet och tidigt imorgon bitti blir jag upphämtad av Pierre på Brohults transport. Vi flyger på morgonen till Basel via Amsterdam. Vi är en grupp på sammanlagt 27 personer som skall njuta av Alsace & Bourgogne tillsammans under fem dagar.

Vi inleder i Alsace med fyra fina besök hos Paul Blanck, Domaine Weinbach, Gustave Lorentz samt Hugel. Besöken kryddar vi med väldigt fina restaurangbesök där avsmakningsmenyn på Table de Gourmet i Riquewihr säkerligen tar priset. Till nästa helg kommer en utförlig rapport om nyheter i Alsace & Bourgogne.

På onsdag morgon lutar vi oss tillbaka i bussen som tar oss 23 mil söderut till Bourgogne för tre fina dagar. Bourgogne har varit besvärligare än vanligt att få till besök, då man varit väldigt restriktiva i några av de mindre källarna i Covid-tider. Därför har jag fått svänga om lite i mitt ursprungsprogram och fått till ett gediget och bra program till slut, med några större producenter av hög status.

Vi inleder med en spännande lunch i Puligny-Montrachet med nio viner hos Olivier Leflaive. Sen besöker vi Chateau de Meursault, Louis Latour-Corton Grancey, Louis Jadot, Joseph Drouhin samt La Grande Cave de Vougeot. Självklart är ett koppel av trevliga krogar inbokade och själv har jag bokat ett bord på trestjärniga Lameloise *** i Chagny på torsdag kväll, då vi har en ledig kväll med fria aktiviteter. Det skall bli intressant att återigen få besöka Bourgogne som lidit ordentligt efter minimala skördar, då man drabbats hårt av frost fyra av de fem senaste åren. Priserna har skjutit i höjden, men kvalitén är där.

På lördag flyger vi hem från Lyon och förhoppningsvis har jag lite lokala godsaker med i bagaget som sparris eller osten Citeaux från marknaden i Beaune på lördag förmiddag. Jag längtar rejält att få guida denna härliga grupp i två av mina verkliga favorit distrikt.

Onsdagen den 11 maj kommer jag att hålla i en mycket exklusiv Champagne-provning på restaurang Nabo här i Helsingborg. Det blir en liten vertikalprovning av min favorit Taittinger Comtes de Champagne från 2002, 2004, 2005, 2007, 2008 och 2011 i Blanc de blancs samt Comtes de Champagne rosé av årgångarna 2007 samt 2008. Bokning gör ni genom att kontakta krogen direkt. Prislappen ligger på styva 4.000:- och då har Bella i köket gjort en passande meny därtill.

Det är nu också bokningsbart till ”Den stora sommarfesten ” på Sillen och Makrillen fredagen den 3e samt lördagen den 4 juni då jag kåserar om Sydafrikanska viner och den omåttligt populära gruppen Triple & Touch underhåller på sitt uppskattade sätt. Med sig har man även Ntombi från Sydafrika, varför temat på vinerna blir just Sydafrika. Boka även denna kväll direkt hos Sillen & Makrillen.

Och sedan tidigare har jag nämnt att Alex Dale från Stellenbosch gästar Forsea lördagen den 14 maj där vi stiger ombord 17:30 och smakar på hans utsökta viner från b.l.a Radford/Dale.

Jag hoppas att ni får en fin vecka.
Jag skall i alla fall göra mitt yttersta
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.