Så skönt att ha landat i Cape Town och här är hur lugnt som helst

Det är måndag eftermiddag här i Cape Town och jag har nu varit på plats i Sydafrika i snart ett dygn. Allting gick väldigt smidigt på nedresan med en liten check av negativt PCR-test, sen var allt klart. Mina gäster har valt att ansluta från olika destinationer, då Qatar och Emirates hade gynnsamma priser på Business Class. Men jag och övriga gruppen flög med Lufthansa via Frankfurt.

Förra årets resa blev som bekant inställd och jag hade en längtan av en speciell orsak. Sedan många år har jag en väldigt god vän i bartendern Thulani här på Cape Milner Hotel. En förtjusande kille på 44 år som haft det tufft i dessa tider med ett antal nedstängningar. I Sydafrika får man ingen hjälp alls från myndigheter. Jag har vid ett par tillfällen stöttat honom och hans familj med fru och tre barn när det har varit som svårast. Thulani har även ett brinnande fotbollsintresse och följer internationella stormatcher från TV:n i baren på hotellet. På fritiden tränar han även ungdomar i den kåkstad där han bor.

För ett år sedan besökte jag Hittarps IK som samlade ihop oanvända dräkter och skor och förra veckan tog jag kontakt med min vän Lenny Mark som arbetar med profilkläder. Han packade ihop två stora trunkar med alldeles nya kläder av märket Puma som ett antal fotbollar. När jag igår mötte Thulani med tre fullpackade väskor med godsaker blev han alldeles till sig av glädje. Som stor supporter av laget Kaiser Chiefs så är även Thulani en stor beundrare av Stuart Baxter som är tränare idag för Johannesburgs-laget. Som vän till Stuart hade han fixat en sydafrikansk landslagströja som han signerat. Ni kan inte ana så glad Thulani blev.

Igår åkte vi upp på Table Mountain med en hisnande vacker utsikt för att sedan avnjuta en god lunch i Waterfront på Den Anker. På kvällen återsamlades vi för att åka över Kloofnek till Campa Bay och en god cocktail på baren Cause Effect. Sen blev det en god middag på The Bungalow innan sängen kallade.

Veckan är fullspäckad med tur till Cape Point idag och solbadande med pingvinerna på Boulders Beach, Ikväll har jag bord på Haiku inne vid Greenmarket Square.
Imorgon väntar en heldag i Constantia som är distriktet där vinindustrin i Sydafrika startade. Vi inleder med Klein Constantia och deras helt makalösa Vin de Constance innan vi besöker granngården Buitenverwachting där ägaren Lars Maack tar emot. Ljuvliga viner väntas till provningen innan vi äter en bättre lunch i deras nya restaurang Beyond. På kvällen har jag bord på upphaussade FYN.

På onsdag har jag anlitat botanikern Andrew Jacobs som guidar oss genom Kirstenbosch Botanical Garden innan dagen är fri för egna upptåg. Det kan bli stranden i Camps Bay eller en tur ner till vimlet i Waterfront. På kvällen blir det skaldjur på Baia Seafood. På torsdag är det en tur bokad till Robben Island. Ön där Nelson Mandela satt fängslad under många av sina 27 år som politisk fånge. På kvällen har jag bokat ett bord på nyöppnade Pier, som jag besökte för tre veckor sedan.

Därefter väntar Stellenbosch under sex nätter med start på fredag. Jag återkommer på lördag med en utförlig rapport om nyheter som jag upplevt i detta underbara land. Och viktigast av allt… det är inga som helst problem att åka hit.

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.