Skönt att vara på hemmaplan…

Som man brukar säga.. Borta bra men hemma bäst. Jag älskar mitt resande, men den gångna veckan med underbart väder i Helsingborg är svårslaget. Att ta Staffan´s båt och fräsa över till Rungsted Kyst och käka smörrebröd eller att få lira padel fyra gånger och svettas ut är också helt underbart.

På vinfronten var onsdagens vinkväll på restaurang Gastro väldigt trevlig. Vi var 11 vinglada som träffades över en god tre-rätters meny med väldigt goda viner därtill. Kalle Bengtsson som basar i köket hade gett mig en meny att gå efter och vinerna blev följande: Francis Boulard ”Les Murgiers” 100 % Pinot Meunier – Champagne som fungerade perfekt som apéretif. Till helleflundran med sparris drack vi tre riktigt bra vita Rhoneviner: Crozes-Hermitage LOU 100 % Roussanne från David Reynaud, Saint-Joseph från Gangloff samt Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes från Chateau de Beaucastel. Till den skånska ankan blev det tre spanjorer på magnum: 2009 Pago de Carraovejas ”Anejon” Ribera del Duero, 2010 Cirsion Bodegas Roda i Rioja samt kvällens höjdare 2010 El Nido från Jumilla. Vi avslutade kvällen klassiskt med en creme brulée och en 1989 Chateau Rayne-Vigneau 1er Cru Classé från Sauternes. Gott och minnesvärt.

I torsdags höll jag i vårens sista vinkväll på Hotellet & Co. i Höganäs. Ännu en gång visade Jörgen i köket vilken eminent matlagare han är. Dessa kvällar har varit fantastiska där jag har ett mycket generöst utrymme budgetmässigt när jag väljer passande viner till mitt föredrag. Till hösten har vi bokat in följande temakvällar: 30/8 – Alsace, 13/9-Kalifornien, 18/10 – Valpolicella samt 29/11 Dourodalen & Portvin. Boka direkt till Hotellet & Co.

Jag har även två WineMakers dinner´s klara under hösten på Gastro här i Helsingborg. Fredagen den 31 augusti gästar Silvia Altare från vinhuset Elio Altare i Piemonte. En kväll med storstilade Barolo-viner och mycket annat gott. Den 10e oktober som är en onsdag har jag lyckats att locka min nya favorit Charles Heidsieck från Champagne till Helsingborg. Deras viner är helt outstanding och nyckeln till framgången ligger i att deras viner får vila extra länge på jästfällningen innan degorcering.

Annars håller jag på med att finslipa höstens vinresor. Det är menyer som skall bestämmas, rumslistor som skall skickas, depositioner som skall betalas och mycket annat för att få resorna att fungera perfekt.

I höst kör jag resor till Dourodalen, Rhonedalen, Rioja/San Sebastian, Ribera del Duero/Madrid samt Bordeaux. Och det är bara på resan till Ribera del Duero/Madrid som jag har ett fåtal platser kvar att erbjuda. Annars är allt fulltecknat. Däremellan har jag fått två andra reseuppdrag till Ribera del Duero/Madrid med ett företag på 25 personer samt en mycket exklusiv VIP-resa för 3 personer till Napa Valley under två dagar i november.

Sen har det bokats på väldigt bra på resan 7 – 22 januari till Argentina & Chile där jag i dagsläget har över 20 personer inbokade. Och på resan till Sydafrika 31/1 – 14/2 är det bara fyra platser kvar att fylla. Riktigt kul!

Den kommande veckan är min sista arbetsvecka innan det lugnar ner sig och jag skall ha lite ledighet. Det är vinkurser med avslutningar samt en riktigt trevlig ”grabbresa” på onsdag till Köpenhamn. Vi i ”smörrebrödstestarpanelen” har bjudit in några gäster och vi har bord på ”favoriten” enstjärniga Schönnemann. Det är inte helt osannolikt att det blir en djupdykningen efter lunchen ner i skattkammaren i vinbutiken Kjaer & Sommerfeldt…

Ha en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.