Smörrebröd i Köpenhamn samt Sassicaia vs. Ornellaia

En trevlig lunch på Schönnemann med smörrebrödstestarpanelen, där Tess från Pålsjö krog var en inbjuden gäst

Som en del har uppmärksammat så har min hemsida varit nedstängd under helgen. Detta beror på att företaget som ansvarar för min hemsida har bytt servrar. Men nu är allt åtgärdat…. till min stora lycka.

I tisdags blev det ett besök i Köpenhamn för ”smörrebrödstestarpatrullen”. Denna gång gick vi på Schönnemann, som är ett säkert kort. Vi bjöd med ”Tess” som äger Pålsjö krog och hon fick denna gastronomiska upplevelse i fyrtioårspresent.

Vi inledde med en kall pilsner på båten över sundet. På tåget blev det en butelj 2015 Taittinger för att sätta ribban på dagen. Eftersom vi var i god tid och anlände till Norreport 11:20 och vår reservation var 12:00 så gick vi ett kvarter bort till torvehallarna där en god Chablis Premier Cru från Jean-Paul Droin slank ner. Schönnemann är en stor favorit och krogen har bara ett problem… alldeles för stora portioner. Därför valde vi vars två rätter och jag gick på currysill samt spättfilé med remoulad. I mitten på bordet tog vi in lite extra ”too share” som hönsesallad och rostbiff. Självklart lite gott fatöl och en god norsk snaps som start: Drammens Aqvavit. Spännande fyllig, kryddig smak med påtaglig ekfatskaraktär. Men Aalborgs Jubileum är för oss alla oslagbar, varför vi beställde in ett helrör.

Efter en god lunch där nästa sittning startade 14:00 kände vi för en promenad ner till Café Victor och en liten drink. Eftermiddagen avslutades igen på torvehallarna och lite ost med en Taylor´s Vintage Port från utsökta 2011. Det blev även en god kopp kaffe och en liten Calvados därtill. Vi var mycket nöjda när vi tog tåget hem och ”Tess” fick en riktigt fin dag med smörrebrödstestarpanelen.

I onsdags var det dags för den trevliga provningen av 15 buteljer Sassicaia vs. Ornellaia från Bolgheri ute vid kusten i Toscana. Det var min vän Thomas Ahlbeck som tömt källaren på sina sista buteljer mellan 1996 – 2014.

Historien började när Mario Incisa della Rochetta studerade agrikultur i Pisa på 1920-talet. Han flyttade till Maremma på 40-talet och började att experimentera med franska druvsorter, då han fann att jordmånen och klimatet var likvärdig med Graves i Bordeaux. Mellan 1945 och 1967 var Sassicaia en ”privat produkt” som endast avnjöts av familjen. Sonen Niccola som genom åren varit den stora frontfiguren för Sassicaia inspirerades mycket av sin kusin Piero Antinori och redan runt 1955 började han att hjälpa sin far Mario med att utveckla vingården. 1968 var premiärårgången för Sassicaia och man har sedan dess varit den stora förebilden i distriktet Bolgheri.

Familjen Antinori hade stora framgångar med sina viner, där pappan Piero och hans tre döttrar varit var ansiktena utåt. 1978 bad brodern Ludovico Antinori om att få bli utköpt från imperiet Antinori, för att starta sitt eget projekt: Ornellaia. Detta vin blev Wine of the Year i tidskriften WineSpectator 1998 och året dessförinnan fick Antinori med sin Solaia 1997 hedrande samma titel.

2001 valde Ludovico Antinori att sälja Ornellaia till Robert Mondavi, då han behövde nya utmaningar och köpte vingården Biserno norr om Bolgheri i byn Bibbona. Tyvärr fick Mondavi finansiella problem och sålde Ornellaia till den stora konkurrenten Frescobaldi.

Under de senaste åren har vinerna nått enorma framgångar och både Sassicaia som Ornellaia har skjutit i höjden prismässigt. Hur gick då provningen?

Vi var tolv deltagare och det sammantagna omdömet var att vinerna var väldigt lika där många av provarna hade svårt att hitta några klara favoriter, då nivån på vinerna var så hög och jämn. Merparten var överens om att Ornellaia är strået vassare och för mig blev nog 2010 Ornellaia kvällens vin. Men jag håller med om att det var jämt skägg och allt var mycket gott.

I torsdags var det gåsmiddag och Bourgogne på Hotellet & Co. i Höganäs. Som vanligt oerhört välsmakande och trevliga gäster. Det märks att många håller i plånboken då vi endast var 25 personer runt borden mot normalt 40-45. Vi får se om vi fortsätter med dessa uppskattade kvällar till våren. Det skall som sagt bära sig för krögaren.

I helgen gästade jag och Lis vännerna Uffe & Agge på Koön vid Marstrand, där vi hade det mycket trevligt. I nästa vecka är det ganska lugnt och jag ligger i startblocken för att göra en kort resa ner till Bodegas Pico Cuadro i Valladolid för att återigen smaka av faten av Éxzito 2021 som jag nu säljer för fullt. Jag var nere vid skörden förra året samt i maj i år och nu skulle det vara spännande att åter få prova denna storstilade årgång.

På måndag skall jag testa av den nya menyn på Hotel The Vault, där man vill ha lite feedback kring sin Italienska kokkonst. På tisdag skall jag testa lite nya viner från Mallorca som Clas Håkansson plockat hem och kanske skall vi besöka denna bodega under min kommande resa i maj. På fredag är det en provning i Ängelholm och på lördag en riktigt högtid, då jag dammar av fracken för en kul kväll med bröderna i I.V.V… där mitt namn är passande nog Pava-Rôti.

Jag vill passa på att önska er en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.