Underbar segling i Grekland och nu väntar en vinresa på Mallorca

Hela glada gänget på vår båt under seglingen i Grekland

I skrivande stund är det söndagsmorgon och jag är bara hemma och byter resväska. Igår kväll kom jag och Lis hem efter vår segling i Grekland. Jag är i ärlighetens namn ingen båt-människa och mina erfarenheter sträcker sig till att jag varit medarrangör till tre kanal-båtsresor i Frankrike med Poseidon Yachts. Dessa resor gick som bekant under namnet ”På kanelen på kanalen”.

För ett år sedan arrangerade jag en resa för 20 personer till Ribera del Duero i kombination med Madrid. Vi hade så trevligt tillsammans och beslöt oss för att göra ännu en resa vid samma tidpunkt och lotten föll på segling i Grekland, där min vän Kjell Jacobsson var den drivande.

Vi flög ner till Aten i tisdags och hade en trevlig välkomstmiddag samt sightseeing till fots dagen därpå, då vi besteg Akropolis-klippan. På eftermiddagen gick vi ombord på våra båda båtar med kapten, värdinna och allt. Första anhalt var Poros, dit vi kom efter fyra timmars stormig färd, där ett antal resenärer hade mått bättre i sina liv. Trots åksjuke armband, så hjälpte inte detta utan de sjösjuka fick i sig några dunder-piller inköpta på Malta av kaptenen. På kvällen hade vi en trevlig middag.

Vi har under dessa fyra dygn provat många grekiska viner, där samtliga varit väldigt välgjorda. Problemet för mig är att tyda etiketterna då man har sina bokstäver som är som ”rena grekiskan”. Som vinskribent i tjugofem år har jag suttit med i panelen och testat nyheter på Systembolaget uppe i Stockholm och jag vet att jag alltid varit väldigt positiv till Greklands viner där även prisvärdheten varit väldigt gynnsam för plånboken.

Torsdagens segling var precis så underbar som man tänkt sig. 27 grader i luften, klarblå himmel och spegelblankt Medelhav. Alldeles fantastiskt och jag kunde verkligen förstå tjusningen med att segla. På kvällen lade vi till vid den lilla ön Dokos, där kaptenerna hoppade i land och skötte grillningen på klipporna. Vi njöt även av en och annan Ouzo. Det blev lite party på båtarna med skönsång och jag tror vi gick igenom hela Svensktopps-repertoaren (till min stora lycka).

I fredags seglade vi vidare till ön Hydra. Helt magiskt! Inga bilar då mulor & hästar transporterade resväskor och andra varor upp genom de smala och pittoreska gränderna. Här bodde vi väldigt bra på Hotel Letho. Ni som tillbringat en tid på båt vet hur känslan är att besöka en riktig toalett, duscha samt få en bred säng. Detta var som att komma till paradiset och jag älskade verkligen Hydra. Väldigt god mat och sköna bad.

Det har varit mycket grek-sallad, spett, tzatsiki, bläckfisk, saganaki-ost, gyros och annat gott. I kombination med de goda grekiska vinerna, kan man inte må bättre. Igår morse lämnade vi gruppen bakom oss, då de har två dygn till och jag måste hem för att åka ner till Mallorca i eftermiddag med min kommande grupp. Vi tog båten från Hydra-Pireus, taxi till flygplatsen och sedan ett flyg hem till Köpenhamn som tog tre timmar.

Nu väntar Mallorca med en härlig grupp på 25 personer. Vi flyger i eftermiddag från både Kastrup och Arlanda till Palma de Mallorca. Vi bor under sex nätter hos Mats Jacobsson på Hotel Feliz. Enligt grundprogrammet skulle vi flugit ut som imorgon måndag, men SAS flyger inte direkt på måndagar. Därför får det bli en extra natt.

Jag har fått fin hjälp av min vän Ulf Strömqvist som varit medförfattare till boken HIP WINES MALLORCA att välja ut vingårdar. På måndag kväll kommer Ulf och berättar om Mallorca´s viner innan middagen på Feliz. Det har hänt mycket på denna ö sedan jag arrangerade en vinresa senast (tror det var 2018). Vi kommer att besöka vingårdarna Ribas, Es Fangar, Can Axartell, Santa Catarina och Som Mayol. Vi kommer att äta gott ute på vingårdarna eller på närliggande restauranger. På kvällarna har jag bokat MarChica, Forn och två kvällar på Hotel Feliz.

Jag ser väldigt mycket fram emot denna resa då jag provat en hel del av dessa ”nya” viner och blivit mäkta imponerad. Mallorca´s viner är verkligen att räkna med och jag återkommer om en vecka med en utförlig rapport.

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.