Väldigt lyckade arrangemang i veckan som gick och nu väntar Provence

Med Alex Dale på WineMakersDinner ombord på Forsea

Det har minst sagt varit full fart i veckan. Jag inledde med en kväll på Hotellet & Co. i Höganäs där jag kåserade om Alsace-viner. Som vanligt alldeles strålande kokkonst från köksmästaren Jörgen. I onsdags höll jag i den exklusiva vertikalprovningen av Taittinger Comtes de Champagne. Kvällen började med att jag berättade historien om Greven av Champagne på 1200-talet som på sitt korståg i Palestina passerade Cypern och fick med sig sticklingar av vad det skulle visa sig vara Chardonnay. Sedan 1952 har detta prestigevin producerats vid 38 tillfällen och druvorna kommer från fem Grand Cru byar. 9 gram socker gör att vinet känns generöst fruktigt och där 5 % av saften från byn Chouilly får vila på små barrique-fat. 2005 utmanade 2002 denna kväll som kvällens största vin och sen har ju 2008 en enorm potential, men behöver tid.

I torsdags hade jag och Lis ett möte med revisorn och skrev på bokslutet för 2021. Jag kämpade oerhört hårt med 8 resor på 10 veckor i höstas, vilket gjorde att vi kunde visa ett gott resultat efter ett miserabelt 2020 med allting inställt.

En höjdpunkt har annars varit att min gamle vän Alex Dale från Sydafrika har gästat mig under helgen. Det blev en ”boys evening” i fredags , då jag grävde djupt i källaren efter rariteter från Bourgogne och Rhone. Två distrikt som Alex verkligen älskar och är extremt kunnig på. Han har en ytterst speciell smak med att rata Champagne, Bordeaux, Sauvignon Blanc-druvan & ägg.

I lördags gästade vi båda Forsea för en WineMakersDinner och det hade samlats 70 gäster som gick ombord 17:30. Alex är en fenomenal talare med många historier i rockärmen. Sex viner presenterades från hans tre olika etiketter The Winery of Good Hope, Vinum och toppvinerna från Radford/Dale. Många gäster handlade på sig lite buteljer av sina favoriter. Alex fortsatte idag upp till Stockholm för fler provningar innan Göteborg och herr Wagner väntar. Därefter skall Alex tillbringa två månader i Bourgogne, där han bodde under många år. Den 23 juni och några dygn framöver har Alex hyrt ett hus i Beaujolais. Ett område han menar är bland det vackraste samt många väldigt intressanta viner som är långt ifrån i kvalitet mot ståltankslagrade viner, som gjort området ganska ointressant. Så jag flyger ner fyra dagar och är med på dessa nya upptåg. Vem vet? Kanske blir Beaujolais en ny destination nästa år.

Imorgon måndag är det dags för nästa resa och den går till Provence. Vi flyger till Nice och bor sedan borta på Domaine Rabiega vid Draguignan fram till lördag. Det är min vän Yohan Adell som köpt egendomen med hjälp av en grupp finansiärer. Under veckan blir det utflykter och provningar hos Chateau d´Esclans, Chateau Margüi, Chateau Thuerry, Chateau Vignelaure och självklart flera djupdykningar i Rabiega´s källare. På fredag håller b.l.a vinmakaren Lars Torstensson i en provning. Det blir väldigt god mat på La Picotte, Chez Bruno samt den trestjärniga krogen Le Castellet – Christophe Bacquie på fredag. Vi hinner även med besök i de kända orterna St.-Tropez samt Aix-en-Provence. Vid merparten av kvällarna äter vi gott på Domaine Rabiega där vi även njuter av poolen, boule-spel, rosé samt ett glas Pastis. Det lär vara runt 30 grader under hela veckan.

Det är också med stor glädje jag kan nämna att vinmiddagen med Carl Schultz från Hartenberg Wine Estate i Sydafrika den 1 juni samt de båda ”sommar-festkvällarna” på Sillen och Makrillen den 3 & 4 juni med mig och Triple & Touch är fullbokade.

Jag återkommer nästa helg med en rykande färsk rapport från underbara Provence

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.